Sigmas första ljusstarka ‘femtia’ har fått riktigt bra kritik i recensioner runt om. Själv kan jag bara hålla med, den är grym! Gluggen passar till både fullformat och APS-C. 50mm motsvarar ca 75-80mm om man använder en kamera med APS-sensor.

Autofokusen är snabb och relativt tyst tack vare HSM. Den ger ifrån sig ett litet kluckande ljud när den hittar fokus men jag kan inte påstå att det är någonting som jag har stört mig på.

Skärpan är mycket imponerande redan vid f/2.8 och är som allra skarpast vid f/5.6. Vidöppen så är den lite mjukare i skärpan men det är helt klart användbart resultat ändå. Detta är helt klart en av de skarpaste gluggar jag har använt.

Vinjetteringen är nästan obefintlig vid största bländaren på min D90 men det lär synas lite mer på en fullformatskamera. Vid bländare 2 är vinjetteringen helt försumbar.

Bakgrundsoskärpan är ganska lugn och harmonisk i mitt tycke, kanske lite orolig vid bländare 1.4. Tack vara de rundade bländarlamellerna blir ljuskällor i bakgrunden runda och fina ner till ungefär f/4.5.

I övrigt så är det mycket välbyggt och det känns gediget, stabilt och hållbart. Det har en ‘tight’, lagom seg och exakt fokusring som inte glappar, vilket är bra om man skulle vilja fokusera manuellt någon gång.

Givetvis så är inget objektiv helt perfekt och detta är inte något undantag. Byggkvalité och optiska egenskaper är mycket imponerande men frågan är om det verkligen är prisvärt? På cyberphoto.se kostar det ca 4500:- vilket får ses som ganska saftigt. Ett Nikon AF-S 50/1,4 G är en tusenlapp billigare och är ett mycket kompetent objektiv, även om det bygger på en uråldrig design från 70/80-talet. Sen så har vi ju Nikon AF 50/1,8D som nog får ses som ett av de mest prisvärda objektiven man kan få tag på. Det är ytterligare ca 2000:- billigare och landar då på ca 1500:- vilket är ett helt fantastiskt pris för en så skarp och snabb glugg. Jag har ytterst lite erfarenhet av Canon EF 50/1.8 II men har provat det vid olika tillfällen. Det känns lite plastigt i konstruktionen men oj vad skarpt det är. Man kan knipa ett exemplar för bara 1200:- vilket gör det otroligt prisvärt och nästan ett måste-ha-objektiv för alla Canon-ägare.
Om du kan tänka dig att lägga runt 4500:- på ett grymt bra 50mm så bör du verkligen överväga Sigmat. Tycker du att priset är lite för saftigt, välj då något av de andra jag nämnde.

En sak är säker dock, ett fast ljusstarkt 50mm bör alla ha!